Erik Gathier, ERA Contour: “Klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit horen bij stedelijke ontwikkeling” - KAN bouwen

Erik Gathier, ERA Contour: “Klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit horen bij stedelijke ontwikkeling”

Conceptontwikkelaar Erik Gathier maakt deel uit van de KAN stuurgroep. Hij ziet dat groene thema’s steeds belangrijker worden en hij vertelt erover aan de hand van het project Linck in de Binckhorst in Den Haag.

“Klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit horen bij de belangrijkste aspecten van goede stedelijke ontwikkeling. Wij geloven heel sterk dat bij een goede uitwerking van deze thema’s de voordelen op veel verschillende manieren worden ervaren: meer ruimte voor natuur, een stabieler klimaat, sterkere steden en gelukkigere bewoners. Deelnemen aan het KAN platform geeft ons én anderen de mogelijkheid om ervaringen te delen en te leren van elkaars projecten”, aldus Erik Gathier.

Linck
Een project waarin ERA Contour concreet aan de slag gaat met klimaatadaptieve toepassingen is Linck, onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Binckhorst in Den Haag. “Linck is ontworpen op basis van de symbiose die ontstaat bij de ontmoeting tussen natuur, stad en mens”, zo licht Erik het plan toe. Door middel van een polderdak wordt regenwater opgevangen en geborgen, zodat het kan worden gebruikt voor de bewatering van de ruim 3.000 planten aan de buitenkant, en de ruim 600 planten aan de binnenkant van het gebouw. In totaal worden er 110 verschillende soorten planten toegepast, afgestemd op de ligging in het gebouw en de behoeften van verschillende doelsoorten. Binnen in het gebouw staan en hangen de planten in en rondom het atrium, dat van beneden tot bovenin de ontmoeting tussen de bewoners onderling én de natuur bevordert. Op verschillende verdiepingen grenzen binnentuinen aan het atrium, die vervolgens middels een glazen wand zijn gescheiden van de buitentuinen. In deze ‘tuinpockets’ groeit het merendeel van de buitenplanten. Daarnaast groeien de nodige planten langs de gevel omhoog, en zijn er ook verschillende (extra grote) loggia’s ingericht als tuinloggia”.

Architect Jaako van ’t Spijker toont in de onderstaande video hoe Linck eruit komt te zien.