Natuur in Haagse hoogbouw - KAN bouwen

Natuur in Haagse hoogbouw

Verslag van de sessie met Wendy Poppelaars (Projectontwikkelaar VORM) over The Blox in Den Haag, tijdens de KAN Platformbijeenkomst op 31 mei – door René Didde

Meer dan 300 natuurinclusieve appartementen in een woontoren van bijna 130 meter hoog. Dat beoogt projectontwikkelaar VORM in de wijk Binckhorst in Den Haag. Een dakpark, een werktuin, speelgangen en nissen voor natuur op verschillende verdiepingen.

‘Het is het idee van natuur én sociale cohesie tussen bewoners zoals we dat kennen in een dorp, maar dan gestapeld in hoogbouw blokken in een grote stad’, zegt Wendy Poppelaars. Creatief, een tikkeltje rauw, Brooklyn. Dat zijn de associaties bij het project dat nog in ontwikkeling is op het voormalige bedrijventerrein in transitie. Zeventig procent van de appartementen zijn gekocht door Bouwinvest en zijn huur- en middelhuurwoningen, de rest gaat in de verkoop. Het project is sinds 2020 in ontwikkeling. De bouw is nog niet gestart.

Vlinders en slechtvalken
En het wordt dus groen, met onder meer een collectief dakpark op de parkeergarage (die acht verdiepingen beslaat tussen de ‘hoofdwoontoren’ en een tweede woongebouw). Verder is een ‘kroontuin’ geprojecteerd op de 40e verdieping met een adembenemend uitzicht. Op de lagere verdiepingen zijn de daktuinen geschikt voor vlinders en insecten, in de hogere regionen zijn vleermuizen, gierzwaluwen en slechtvalken welkom. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de beplanting. Het overtollige regenwater wordt vertraagd afgevoerd.

Ook in de nissen zijn de daktuinen ontworpen door landschapsarchitect Flux, samen met de ecologen van Bureau Stadsnatuur, rekening houden met wind en bezonning. Omdat het niet helemaal duidelijk was hoeveel regenwater er diep in de nissen zou komen, is er hier voor gekozen om traditioneel te bewateren. Op de gehele kroontuin en dakpark wordt wel een krattensysteem toegepast, wat in totaal 215.000 liter water kan bergen.

Er zijn nog wel meer vraagstukken, zo legt Poppelaars de deelnemers van de workshop voor. De daktuin op de parkeergarage wordt alleen toegankelijk voor de buurt, maar toch, hoe waarborgen we dat het groen goed wordt onderhouden door de VvE. En, gelet op de sociale cohesie, is het wellicht mogelijk dat de bewoners de tuinen zelf onderhouden? Dat is goed voor de sociale cohesie, en kan de VvE-kosten schelen, maar hoe organiseer je dat goed? Hoe zorg je ervoor dat het groen niet verslonst? Ik wil als ontwikkelaar wel iets meegeven aan de belegger en kopers’, aldus Poppelaars.

Appeltaart
VORM krijgt tal van tips aangereikt tijdens de sessie. Zorg voor een beheerder of ‘buurtconciërge’ en organiseer regelmatig een straatspeeldag voor de bewoners, of zelfs de buurt, zegt de een. Sponsor dergelijke activiteiten als projectontwikkelaar (en na oplevering als investeerder, woningcorporatie). ‘Je laat zien dat het je menens is en je draagt bij dat bewoners, buurt en kinderen elkaar leren kennen.’

Zorg voor een professionele hovenier voor de collectieve daktuin. Organiseer met hen bijvoorbeeld een middag om appels uit de tuin te oogsten en daarna samen appeltaarten te bakken’, oppert een ander.

Een ander idee is om samen te werken met ‘de vele goede ecologen’ die de gemeente Den Haag in dienst heeft. Den Haag was de eerste gemeente met een puntensysteem waarmee natuurinclusieve maatregelen van een ontwikkelaar worden beoordeeld.

Download de presentatie van Wendy Poppelaars

Er zijn meer ontwikkelaars binnen het KAN platform die vragen hebben over mogelijke beheervormen, en hoe je die als ontwikkelaar een goede start kunt geven. Daarom starten we een KAN themagroep hierover. Ben je geïnteresseerd? Laat dit dan weten door een mail te sturen naar cb@kanbouwen.nl.