Workshop nestvoorzieningen in Vierlingsbeek - KAN bouwen

Workshop nestvoorzieningen in Vierlingsbeek

Hoe kun je bij het ontwikkelen en bouwen van nieuwbouw rekening houden met vleermuizen, vogelsoorten als gierzwaluwen, huismussen en zwaluwen en insecten? Een aantal diersoorten gebruikt het liefst onze gebouwen om te broeden, jongen groot te brengen of te overwinteren. Vermoedelijk vanaf 1 januari 2025 wordt het een wettelijke verplichting om in alle nieuwbouw voorzieningen te treffen voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen.

Vivara Pro heeft in samenwerking met het KAN Platform een dag samengesteld voor ontwikkelaars, bouwbedrijven, architecten, overheden en andere geïnteresseerde bouwexperts. Het ochtendprogramma is specifiek voor nieuwbouw. Het middagprogramma is voor zowel bestaande bouw, als voor nieuwbouw professionals interessant.

Tijdens deze laagdrempelige KAN/Vivara Pro workshop maak je kennis met de benodigdheden die voor vogels, insecten en vleermuizen van belang zijn: de vijf V’s. Voortplanting, Veiligheid, Voedsel, Vocht, en Verbindingen. Ook krijg je inzicht in de meest actuele in de markt beschikbare voorzieningen. Er wordt duidelijk welke producten voor welke doeleinden het meest geschikt zijn en hoe deze moeten worden toegepast om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Aan het einde van de dag heb je basiskennis van het gedrag van mussen, gierzwaluwen en vleermuizen en weet je hoe je deze kunt faciliteren in jouw gebouwen. Ook heb je basis kennis van de laatste inzichten rond de wettelijke verplichtingen.

Programma
10.30 uur inloop voor KAN deelnemers, ontvangst met koffie en thee in het hoofdkantoor Vivara Pro, Vierlingsbeek
11.00 uur Introductie door Claudia Bouwens, programmaleider KAN Bouwen.
11.10 uur Praktijkvoorbeelden natuurinclusief bouwen in nieuwbouw, door Henk Alards, ecoloog Vivara Pro
13.00 uur lunch
14.00 Welkom middaggasten voor programma nieuwbouw én bestaande bouw
14.10 Aanpassingen in het Besluit Bouwwerken leefomgeving (Bbl). Timo Roeke, Vogelbescherming
14.40 Natuurinclusief bouwen (inclusief ongeschikt maken en technologische vernieuwingen). Econsultancy en Vivara Pro
15.10 Pauze
15.45 Klimaatadaptatie en Hittestress. Vivara Pro
16.15 Gemeentelijke Soortmanagementplannen. Econsultancy
16.45 Afsluiting
17.00 Netwerkborrel

Wanneer: donderdag 12 september 2024 van 11.00 uur tot 17.00 uur
Waar: Hoofdkantoor Vivara Pro, Vierlingsbeek (NB)
Kosten: deze dag is kosteloos
Aanmelden

Zie ook het verslag van het KAN-webinar met specialisten van Vivara Pro: Nieuwe nestvoorzieningen: meerlaagse kraamkasten, mussentillen en zwaluwwanden.