KAN congres in Utrecht
Voor het KAN platform is de stip op de horizon helder. Wil Nederland over 100 jaar nog floreren? Dan moeten de biodiversiteit- en klimaatopgaven zijn geïntegreerd. Steden zijn weerbaar geworden en hitte-eilanden zijn verminderd door beter ontworpen steden met meer schaduw, betere ventilatie door de straten en meer en beter groen. Deze vergroeningsopgave is in combinatie met de woningbouwopgave gerealiseerd.
Dit vergezicht ziet er aanlokkelijk uit. Want wie wil er géén groen in de buurt? Maar het roept ook vragen op. Hoe komen we daar? Hoe is het bouwen van 100.000 woningen per jaar te combineren met een groene omgeving? Waar halen we de ruimte vandaan? En hoe ziet het eruit?
Een blik op hoe 2120 eruit kan zien geeft onze eerste key note speaker, klimaatexpert Tim van Hattum (WUR). Hoe ziet Nederland eruit als nature-based solutions de allerhoogste prioriteit krijgen? En, meer op ons schaalniveau: hij laat het ook zien voor een gemeente als Wageningen in 2120.
Hoe kunnen we ruimte vrijspelen voor de broodnodige vergroeningsopgave? Door anders te kijken naar mobiliteit. Key note speaker Marco te Brömmelstroet, UvA planoloog en ‘fietsprofessor’, laat ons zien hoe we het unieke karakter van Nederland fietsland nog verder uit zouden kunnen bouwen, en dit als usp voor gezonde, groene, stedelijke gebieden kunnen inzetten.
Vervolgens gaan we in deelsessies de KAN opgaven van vandaag en morgen te lijf. Sprekers zijn onder anderen: onderzoeker nature-based solutions stedelijk gebied Joris Voeten WUR, tuin- en landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster LoLa Landscape Architects, postdoctoraal onderzoeker Anne van Valkengoed faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen Rijksuniversiteit Groningen.
Een eerste blik op deelsessies
Waarom kiezen bewoners voor een versteende tuin? Wat kun je doen om hen op andere gedachten te brengen? Anne van Valkengoed, postdoctoraal onderzoeker sociale psychologie (RUG) onderzoekt de drijfveren van bewoners om géén klimaatadaptatie acties te ondernemen. Als antwoord heeft ze een toolkit van interventies ontwikkeld. Welke interventies passen bij welke drijfveer, en wanneer pas je deze het beste toe? Anne licht haar uitkomsten en toolkit toe. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over nieuwe strategieën rond bewoners en tuinen.
Tony Hoekstra en Gerbrand van de Weerd, voorheen bomenwachters, zijn doorgegaan op de notie dat stadsbomen wegkwijnen en elke 30 jaar vervangen worden. Hun oplossing: BRENT Urban Tree Pit. Stadsbomen in ruime ondergrondse bakken met voldoende water, na ca. 15-20 jaar eenvoudig te verplaatsen naar een parkachtige setting elders in de wijk. Veel ecologen gruwen van de betonnen bak, daarom hebben we veel ruimte voor discussie in deze deelsessie!
Even naar buiten! Utrecht zet volop in op ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’. De stad is fietsstad bij uitstek. Vanuit het Spoorwegmuseum fietsen we onder begeleiding van Paul Splinter (Aorta) en OKRA Landschapsarchitecten langs de Catherijnesingel en de Oosterspoorbaan. Onderweg geven zij toelichting en ervaren we wat deze nieuwe groene verbindingen betekenen voor de stad.
Globaal programma (de laatste details worden later toegevoegd)
12.00 uur – welkom en inloop met lunch
13.00 uur – opening door dagvoorzitter Coen van Rooyen, directeur WoningBouwersNL
13.10 uur – voordrachten key note speakers
14.10 uur – deelsessies 1 – keuze uit 4 deelsessies
15.10 uur – pauze
15.30 uur – deelsessies 2 – keuze uit 4 deelsessies
16.40 uur – naar plenaire zaal
16.40 uur – inhoudelijke afsluiting door Coen van Rooyen
17.00 uur – napraten met drankje en hapje
18.00 uur – einde
Bedoeld voor
Doelgroep voor dit congres zijn de sleutelspelers voor deze opgaven: ontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, bouwbedrijven, gemeenten, waterschappen, groenbeheerders, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ecologen en groensector.
Locatie
Spoorwegmuseum Utrecht is goed bereikbaar zowel met het OV als met de auto. Er is zelfs een pendeltrein vanaf Utrecht CS die stopt bij halte Maliebaan middenin het museum.
Informatie en aanmelden
Deelname aan het KAN congres is gratis. Voor een soepele organisatie is het nodig dat iedere bezoeker zich apart aanmeldt/registreert.
Meld je hier aan.
Het platform KAN bouwen is een initiatief van brancheverenigingen WoningBouwersNL, NEPROM, Bouwend Nederland en wordt financieel ondersteund door de ministeries van VRO, LVVN en I&W.
We zien je graag op 29 oktober in Utrecht!