KAN Excursie naar Kerckebosch in Zeist - KAN bouwen

KAN Excursie naar Kerckebosch in Zeist

Tijdens het eerste druk bezochte KAN café dit jaar over gebiedsontwikkeling Kerkebosch, werd het idee geopperd om, speciaal voor de deelnemers van het KAN Platform, een excursie naar dit fraaie voorbeeld van natuurinclusief ontwikkelen te organiseren. Donderdagmiddag 23 september is het zover (* onder voorbehoud van de dan geldende Corona maatregelen). Dan kun jij volop inspiratie opdoen voor jouw eigen natuurinclusieve project! En net als de bewoners, het 365 dagen per jaar ‘vakantiegevoel’ ervaren. Wil je hier bij zijn? Meld je dan aan.

In 2019 won Kerckebosch Zeist de eerste prijs in de Prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit, een initiatief van DuurzaamDoor (RVO) en partners van de Participatietafel Biodiversiteit (natuurinclusief bouwen). En dat is natuurlijk niet zomaar. Wat er zoal bijzonder aan Kerckebosch is?
• Bij Kerckebosch lag de kiem van de ontwikkeling bij enthousiaste en betrokken bestuurders die niet op zoek zijn naar business as usual maar op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingen met nieuwe partijen en actief burgers en omwonenden betrekken bij de bouwplannen.
• Er is steeds gewerkt vanuit de potentie van de reeds aanwezige flora en fauna. De bebouwing en de wijze van beheren sluiten daar op aan – en niet andersom.
• Bos en hei zijn de belangrijkste dragers van het plan.
• Licht, lucht en ruimte zijn belangrijke waarden. In Kerckebosch is de kapvergunning aardig uitgebreid, maar wél steeds op basis van de potentie van het gebied.
• Van de armste wijk in Zeist is Kerckebosch inmiddels de duurste wijk van de hele regio geworden.
• Daarnaast zijn de bewoners blijer én gezonder, waardoor er flink wordt bespaard op maatschappelijke lasten.

Kerckebosch in het kort
Gelegen in het oostelijk deel van Zeist en grenzend aan een natuurgebied van Utrechts Landschap. Binnen deze wijkvernieuwing wordt gewerkt aan kindvriendelijke, natuurrijke buurten die aansluiten op het landschap. De bestaande 706 huurappartementen uit de jaren ’50 verdwijnen grotendeels om ruimte te bieden aan zo’n 1.100 woningen in een mix van 50% sociale sector en 50% vrije sector, van starterswoningen (huur/koop) tot en met vrije kavels en alles daar tussenin. Verder komen er 100 zorgwoningen, een brede school en een multifunctioneel centrum Binnenbos. Er blijft 1 blok met 74 appartementen staan, dat duurzaam gerenoveerd gaat worden.

Onze gastheer en -vrouw: experts en tegelijk bewoners van Kerckebosch
Evert-Jan Roelofsen (directeur WOM Kerckebosch) en zijn partner Annemiek Verstappen, verwelkomen ons graag “in het meest aangename vakantiepark van Nederland”. Ze zullen ons vol hartstocht alles over dit bijzondere project vertellen. Leuk detail is dat ze elkaar hebben leren kennen gedurende hun professionele betrokkenheid bij de ontwikkeling. Ze zijn er zo enthousiast over dat ze van plan zijn er samen te gaan wonen.

Praktische informatie
Datum: donderdagmiddag 23 september 2021
Voor wie: KAN deelnemers
Aanmelden: ga naar het aanmeldformulier.

Vakantietip
Kun je er de 23e niet bij zijn? Bezoek dan Kerckebosch op eigen houtje. Er is een kant en klare wandeling met handige QR codes, zodat je alle belangrijke informatie toch meekrijgt.

Alvast verdiepen?
Kijk het KAN Lunchcafé over Kerckebosch terug of lees het verslag.

Voor de gebiedsontwikkeling is door de gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) Kerckebosch opgericht. Bureau wUrck is als landschapsarchitect in opdracht van WOM Kerckebosch vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de ontwikkeling.