KAN Leertraject: De basis voor Natuurinclusief ontwikkelen - KAN bouwen

KAN Leertraject: De basis voor Natuurinclusief ontwikkelen

De natuur staat in Nederland onder grote druk. Voel jij ook de behoefte om hier iets aan te doen? Om in jouw bouwprojecten bij te dragen aan natuurrijke en gezonde woonbuurten, en tegelijkertijd ook te werken aan de klimaatopgave? Ontbreekt het je nog aan kennis en ervaring? Dan is het KAN Leertraject iets voor jou.

KAN staat voor Klimaatadaptief bouwen mét de natuur. Het KAN platform biedt het Leertraject ‘De basis voor natuurinclusief ontwikkelen’ aan om leergierige ontwikkelaars, bouwers, ambtenaren en andere projectbetrokkenen de mogelijkheid te geven om in korte tijd hun kennis en ervaringen rond klimaatadaptief en natuurinclusief ontwikkelen en bouwen flink bij te spijkeren.

Wie zijn de docenten?
Docenten zijn ir. Maike van Stiphout, directeur DS landschapsarchitecten, docent Academie van Bouwkunst en auteur van het boek ‘Eerste gids voor natuurinclusief ontwerp’. Dr. Ir. Robbert Snep, senior adviseur Groene Steden WUR. En Jip Louwe Kooijmans, ecoloog bij Van der Goes en Groot en o.a. mede-auteur van het boek ‘Nederlandse vogels in hun domein’ (Vogelbescherming, 2021). Aan de hand van hun gezamenlijke rapport ‘Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden’ nemen ze deelnemers bij de hand in de wereld van klimaat- en natuurdoelstellingen en -wensen, en leer je de basisprincipes. Ook ga je mee op locatiebezoek en leer je met een andere bril te kijken. Door de expertise van de docenten en de kleine groep deelnemers (max 15) kun je gericht je vragen stellen.

Opzet Leertraject
Het leertraject bestaat uit drie dagen op verschillende locaties, verbonden met het leerdoel. ’s Ochtends lessen, ’s middags excursie. (Zie ook deze flyer.)

Dag 1: Kijken met de natuurinclusieve bril op (situatie, natuurdoelstellingen, wensen)
Locatie: de Kersentuin, Utrecht

Dag 2: De plek en de middelen (eigendomssituatie en natuurmaatregelen)
Locatie: GWL-terrein, Amsterdam

Dag 3: Organiseer je eigen succes (beheer en onderhoud, kosten en baten, coördinatie en communicatie)
Locatie: Trudotoren en Medina, Eindhoven

Data
De drie dagen vormen samen één geheel. Als je je aanmeldt voor het leertraject, meld je je aan voor alle drie de data. De data zijn: donderdag 23 juni, donderdag 7 juli en donderdag 8 september, steeds van 9.30-16.00 uur.

Aanmelden
Het Leertraject is gericht op ontwikkelaars, gemeente-ambtenaren en andere bouwbetrokkenen binnen een specifiek KAN-project. Ontwikkelaars en bouwbedrijven dienen lid te zijn van NEPROM, Bouwend Nederland of WoningbouwersNL. Er zijn qua vooropleiding geen toelatingseisen voor dit Leertraject. Na afloop ontvang je, indien je alle dagen hebt gevolgd, een certificaat van deelname. Er is een maximum van 15 deelnemers. Je kunt je hier aanmelden voor het Leertraject.

Kosten
Deelnamekosten bedragen € 990 excl. BTW per persoon. Bij meerdere deelnemers vanuit één KAN project (max. drie personen) bedragen de kosten € 1800 excl. BTW per KAN project.

De kosten zijn inclusief koffie/thee, lunches en excursies. Reis- en parkeerkosten zijn voor eigen rekening. Bij verhindering of ziekte wordt er geen geld gerestitueerd. Dit Leertraject wordt in 2022 éénmaal aangeboden, er is daarom geen mogelijkheid tot inhalen. Deelnemers ontvangen het werkboek en de publicatie ‘Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden’ (2021).