KAN Platformbijeenkomst op 31 mei - KAN bouwen

KAN Platformbijeenkomst op 31 mei

KAN Platformbijeenkomst
Thema: Gebiedsontwikkeling KAN
Dinsdagmiddag 31 mei 12.30 uur – 17.00 uur
Locatie: Fier, Doctor Abraham Kuyperlaan 1-A, 1402 SB Bussum

De afgelopen 2 jaar hebben we met het platform KAN veel aandacht geschonken aan het schaalniveau van het maaiveld rond en op de woning. Maar de grootste winstpakkers voor wat betreft klimaatadaptatie en biodiversiteit zitten in de keuzes die je maakt in de gebiedsontwikkeling. Daarom richten we op de KAN Platformbijeenkomst van 31 mei onze blik op het gebiedsniveau.

Hoeveel ruimte speel je vrij voor groen en water? Hoe zorg je voor betekenisvolle groen/blauwe verbindingen met het ommeland? En hoe combineer je dit met gebouwen en woningen op zo’n manier dat mens én dier hier wel bij varen? We staan nog aan het begin van onze zoektocht. Maar elke reis begint met de eerste stap.

Update 23-5-2022
We hebben inmiddels ruim 50 aanmeldingen binnen, waaronder niet alleen ontwikkelaars en gemeente-ambtenaren, maar ook ecologen en landschapsarchitecten. Een fijne mix dus, die garant staat voor goede gesprekken.

Programma

12.30 uur

Ontvangst met lunch, koffie, thee

13.00 uur
Opening en welkom door dagvoorzitter Coen van Rooyen (directeur WoningbouwersNL).

13.15 uur
Claudia Bouwens (programmaleider KAN platform) over de lessen van KAN op gebiedsniveau

13.20 uur
Vincent Nederpel (senior adviseur ecologie Heijmans) vertelt hoe ecologie een gamechanger kan zijn voor je gebiedsontwikkeling. Omarm de aanwezige condities en verrijk je plan!

13.45 uur
Nanda Sluijsmans, stedenbouwkundige vertelt over vijf ontwerpprincipes voor klimaatadaptieve en natuurinclusieve woonwijken

14.10 uur
Drie pitches over drie verschillende soorten KAN projecten: 1. hoogbouw, 2. hoogstedelijk autoluw, 3. groen wonen in lage dichtheid. Door Wendy Poppelaars (VORM Ontwikkeling), Noor Aghina (Synchroon) en Jimmy van der Westen (ABB Bouwgroep). Drie minuten per pitch. Kies n.a.v. de pitch waar je meer van wilt weten in het volgende programma-onderdeel.

14.30 uur
Sessiereeks 1 (30 minuten) – keuze uit drie deelsessies

Publiek stelt vragen, pitcher geeft antwoord. Pitcher heeft (behalve plenaire pitch) geen presentatie voorbereid, maar vertelt over eigen ervaringen n.a.v. de vragen van de deelnemers. Er is ook ruimte voor vragen aan mede-deelnemers.

The Blox in Den Haag, door Wendy Poppelaars (VORM Ontwikkeling). 130 meter hoge woontoren, 212 appartementen. Sessieleider: Coen van Rooyen (WoningBouwersNL)
Wisselspoor in Utrecht, door Noor Aghina (Synchroon). Een “stoer stukkie stad”. Transformatie van NS locatie naar autoluw mix gebied met 1170 woningen en industrieel erfgoed. Sessieleider: Helen Visser (Bouwend Nederland)
Amstelwijck park in Dordrecht, door Jimmy van der Westen (ABB Bouwgroep). Op een voormalige ziekenhuis locatie komen 190 woningen in het groen. Sessieleider: Claudia Bouwens (NEPROM)

15.00 uur
Pauze

15.30 uur
Sessiereeks 2 (60 minuten) – keuze uit drie deelsessies

Workshop Samen aan de slag.
Je wilt natuurinclusief bouwen, en gaat hiervoor met collega’s en geïnteresseerden binnen en buiten je organisatie het gesprek aan. Maar waar begin je? En welke ambities zijn er? Marijke Dijkshoorn (WUR) biedt handvatten en laat zien wat er nodig is om een groenere stad te realiseren. Sessieleider: Coen van Rooyen (WoningbouwersNL)
Workshop Ecologen verrijken je gebiedsontwikkeling
Leg je plan voor aan meedenkende ecologen en verrijk jouw plan met hun input. Met medewerking van Vincent Nederpel (Senior adviseur ecologie Heijmans) en Olga van den Pol (Adviseur ecologie en biodiversiteit Arcadis). Sessieleider: Helen Visser (Bouwend Nederland)
Gemeentelijk puntenstelsel voor natuurinclusief bouwen
Meerdere gemeenten kennen een puntenstelsel voor natuurinclusief bouwen. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? KAN pleit voor een landelijk eenduidig puntensysteem. Welke voors en tegens zie jij? Welke verbeteringen zou je willen zien? Ingrid Sloots (NEST-architect voor de dieren) werkt veel met deze puntenstelsels en presenteert haar bevindingen. Sessieleider: Claudia Bouwens (NEPROM)

16.30 uur
Interactieve Kahootsessie met de sprekers en de deelnemers uit de zaal. Onder leiding van Coen van Rooyen.

17.00 uur
Borrel

18.00 uur
Einde

Aanmelden
Deelname is kosteloos. Deze KAN platformbijeenkomst staat open voor:
• KAN deelnemers en introducé (collega, projectgenoot);
• Ontwikkelaars en bouwbedrijven die lid zijn van Bouwend Nederland, NEPROM, WoningbouwersNL;
• Gemeenten;
• Ecologen, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten.

Behoor je niet tot deze categorieën maar wil je toch graag deelnemen? Stuur dan een mail met motivatie naar cb@kanbouwen.nl

Meld je hier aan >>