KAN themagroep ‘Bodem verbeteren bij nieuwbouwwoningen’ - KAN bouwen

KAN themagroep ‘Bodem verbeteren bij nieuwbouwwoningen’

De samenstelling en kwaliteit van de bodem is van grote invloed op de slagingskans van groene klimaat-maatregelen in een nieuwbouw project. Wat kun je als ontwikkelaar of bouwer doen om de bodemkwaliteit van de groengebieden in je bouwproject optimaal te krijgen en te houden? Wat zijn de ‘no regret’ maatregelen?

Bodem is een achtergesteld kindje in heel veel projecten. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat bodem inklinkt? Een gezonde bodem kan veel water bergen en de biodiversiteit een enorme boost geven. Ontwikkelaars en bouwers hebben hier nog weinig kennis over.

In de themagroep ‘Bodem verbeteren bij nieuwbouwwoningen’ willen we wetenschappers, adviseurs, landschapsarchitecten, ecologen, ontwikkelaars en bouwers samenbrengen om met elkaar de oplossingen op een rijtje te krijgen en te beschrijven – waar mogelijk met voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bodemonderzoek;
  • Bij de bouwplaatsplanning vermijden dat er zwaar materieel over de toekomstige groengebieden rijdt;
  • Ruimte laten voor wortels van bestaande bomen;
  • Tuinen frezen bij oplevering.

De themagroep start op donderdagochtend 5 september 2024. In ca. drie themagroep bijeenkomsten willen we alle mogelijke of bekende oplossingen en toepassingen op een rijtje krijgen. We denken aan een bezetting van maximaal 10 personen. Een tekstschrijver maakt een factsheet als eindresultaat van de themagroep. Deze factsheet komt via de KAN website voor iedereen beschikbaar.

Aanmelden
Aanmelden kan door dit formulier in te vullen. Heb jij nu al ideeën, oplossingen of publicaties in te brengen? Heb je namen van experts (wetenschappers of adviseurs) die we er óók bij moeten vragen? Geef dat dan aan in het veld ’toelichting’.

Datum: eerste bijeenkomst op donderdag 5 september, van 10 tot 12 uur
Deelnemers: wetenschappers, adviseurs, landschapsarchitecten, ecologen, gemeente-ambtenaren, ontwikkelaars en bouwers, andere bodem- of bouwgerelateerde personen die hier kennis van hebben
Locatie: Den Haag of Voorburg