KAN Vraagbaak - Hoe houd je groene gevels duurzaam in stand? - KAN bouwen

KAN Vraagbaak

Hoe houd je groene gevels duurzaam in stand?

KAN experts Nanda Sluijsmans (Stedenbouwkundige) en Roel van Dijk (Stichting Steenbreek) reageren op deze vraag.

Nanda Sluijsmans: “Kies voor klimplanten, zorg voor een goede groeiplaats, met voldoende daglicht en bij voorkeur in de volle grond. Zorg dat regenwater (bijvoorbeeld van het dak) naar de groeiplaats kan. In het eerste jaar bijwateren als het erg droog is.”

Roel van Dijk: “De Groenkeur gecertificeerde bedrijven bieden allemaal geïntegreerde systemen en contracten aan. Dit betekent dat er regelmatig een groenvoorziener langskomt die controleert of de waterafgifte nog goed loopt, bemesting op orde is, maar ook ‘te veel’ groen en onkruid verwijdert en dode planten inboet. Advies is om aanleg en onderhoud in één contract te combineren, liefst voor langere periode. Mocht er in de aanleg iets fout zijn gegaan dan komt dat er pas na verloop van tijd uit. In het begin zal de wand zeker groen kleuren. Een goed systeem is ook zo gebouwd dat de wortels in bedwang worden gehouden. Die hebben de neiging om overal naar toe te groeien.”

Verder lezen
In het ISSO Praktijkboek Multifunctionele groen daken en gevels worden de volgende wenken meegegeven: wees je bewust van de kosten voor het meerjarig onderhoud van de planten, de onderliggende constructie en de watervoorziening. Zorg dat de watervoorziening bereikbaar blijft. Maak aanlegkosten en beheerkosten aan de voorkant inzichtelijk.

<< terug