KAN Vraagbaak - Waar vind je goede detailleringen van natuurvriendelijke oevers? - KAN bouwen

KAN Vraagbaak

Waar vind je goede detailleringen van natuurvriendelijke oevers?

KAN expert Roel van Dijk (Stichting Steenbreek) reageert op deze vraag.

Roel van Dijk verwijst naar twee STOWA rapporten. Hierin vinden we: “Een natuurvriendelijke oever is een door de mens ingerichte oever die de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie stimuleert. In de praktijk zijn er heel veel soorten natuurvriendelijke oevers mogelijk. De detaillering hangt af van de omstandigheden en de wensen.

  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  • Hoe flauw wil je de helling van de oever?
  • Wil je plas- of drasbermen?
  • Een onderwaterbak?

Onderstaande STOWA-rapporten uit 2009 en 2011 geven de meest recente ontwerptips en praktijkervaringen die we hebben kunnen achterhalen. Zie vooral hoofdstuk 2 en 3 van het rapport uit 2009. Van het rapport uit 2011 is vooral paragraaf 2.2.3 interessant, met inrichtings- en beheervariabelen.”

Verder lezen
In 2009 heeft STOWA de aanwezige kennis over de aanleg en het onderhoud van natuurvriendelijke oevers gebundeld in de ‘Handreiking natuurvriendelijke oevers; een hulpmiddel bij het proces van ontwerp tot aanleg van een natuurvriendelijke oever’. (STOWA, 2009).

In een vervolgrapport staan de factoren centraal die het ecologische succes van een natuurvriendelijke oever grotendeels bepalen. ‘Handreiking natuurvriendelijke oevers; een standplaatsbenadering’. (STOWA, 2011)

En zie ook de Handreiking ontwerpvoorschrift Natuurvriendelijke oevers (Provincie Noord-Holland en Bureau Waardenburg, 2016)

<< terug