Nominaties SKG Award Duurzame ontwikkeling - KAN bouwen

Nominaties SKG Award Duurzame ontwikkeling

Dit artikel verscheen eerder op gebiedsontwikkeling.nu

Op 12 februari zijn de drie genomineerde projecten voor de SKG Award Duurzame ontwikkeling bekend gemaakt. Dit zijn Rhapsody in Amsterdam, De Nijverheid in Leiden en Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. Tijdens de SKG Studio op 31 maart onthult de jury wie de SKG Award wint. Die mag 5000 euro besteden aan een duurzaam doel.

De SKG Award, een initiatief van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling, is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen met een duurzame, integrale visie. De jury bestaat dit deze editie uit Matthijs Bouw (hoogleraar en oprichter van One Architecture), Gerhard van den Top (dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Nicole Maarsen (directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea Real Estate) en juryvoorzitter Co Verdaas (hoogleraar gebiedsontwikkeling). Verdaas is zeer te spreken over de kwaliteit van de 22 inzendingen die in aanmerking komen voor de SKG Award: “Of het nu gaat om energie, natuur, sociale cohesie, gezondheid of een combinatie van deze thema’s: gebiedsontwikkelingen in Nederland worden steeds duurzamer.”

Rhapsody in Amsterdam
Rhapsody is een innovatief, duurzaam en toekomstbestendig woningencomplex aan de A10 Amsterdam. Een plek waar niemand wilde wonen is omgevormd tot een gewilde stadsoase én belangrijke sociale schakel voor de Kolenkitbuurt. Het ensemble biedt oplossingen voor tal van uitdagingen, van geluids- en fijnstofproblematiek en watermanagement tot klimaatopgaven, community building en sociale veiligheid. Bovendien is het woonproject qua opzet zeer flexibel ingericht en houdt het zo rekening met de behoeften van (toekomstige) bewoners. Dit project is ingediend door Tangram.

‘Rhapsody, Amsterdam-West’ door Tangram (bron: tangramarchitekten.nl)

De Nijverheid in Leiden
In de Nijverheid wordt ontwikkeld in samenwerking met en voor mensen die zelf de regie willen voeren over het ontwerpen en bouwen van hun woning: duurzame zelfbouwers. In de Nijverheid kiezen veel zelfbouwers voor houtbouw, het gebied wordt gasloos opgeleverd en het gebruik van zonne-energie wordt financieel gestimuleerd. Het uitgangspunt is dat straks alle 24 kavels een EPC van nul hebben. Daarnaast wordt het gebruik van deelauto’s gestimuleerd en de biodiversiteit versterkt door groen voor ontmoeting toe te voegen. Het uiteindelijke resultaat: een betere en duurzame samenleving op maat. Dit project is ingediend door Steenvlinder.

‘De Nijverheid, Leiden’ door Eelkje Colmjon (bron: nijverheidleiden.nl)

Proeftuin Erasmusveld in Den Haag
Op de plek van een voormalig volkstuinencomplex, tussen de Vinexwijk Wateringse Veld en de voormalige krachtwijk Den Haag Zuidwest worden 370 woningen ontwikkeld op basis van 9 ontwerpprincipes voor duurzame gebiedsontwikkeling. Vanuit drie kernwaarden (gezond, stads en samen) is met toekomstige bewoners op zoek gegaan naar de identiteit van dit gebied om hier samen op organische wijze kleur aan te geven. Proeftuin Erasmusveld wordt een gasloze, energiezuinige wijk waar gezond en langzaam verkeer voorop staan en waar ontmoeting gefaciliteerd wordt. In de wijk komt een verscheidenheid aan soorten woningen in een groene en waterrijke omgeving. Dit project is ingediend door BPD.

‘Proeftuin Erasmusveld, Den Haag’ door BPD (bron: BPD)

Publieksprijs
Stemmen voor de SKG Award Publieksprijs kan hier en is mogelijk tot 29 maart 2021.