Bioborder in Heiloo - KAN bouwen

Bioborder in Heiloo

Dit artikel verscheen eerder in Groei & Bloei (maart 2021)

Terwijl tuinen steeds steniger worden, zie je in winkelgebieden, woonwijken en op rotondes de mooiste stukjes groen. Je krijgt er inspiratie door én het is goed voor de biodiversiteit. Maar die stukjes doen nog meer: ze bewijzen dat een tuin vol planten niet veel tijd hoeft te kosten.

Alleen de hoge schoorsteen herinnert nog aan vroeger. Voor de rest is alles nieuw in de woonwijk op het voormalige Campinaterrein in Heiloo. Maar niet alleen de oude fabriekspijp vormt een markant punt, ook de beplanting eromheen is bijzonder. Dorien Kotterman (De Groene Reiger), tuinarchitect Arjan Boekel en Mercedes Docter (Groei & Bloei) realiseerden er een prachtig stukje beplanting, bestaande uit vaste planten, enkele struiken, grassen en bollen.

“Het is een BioBorder”, vertelt Dorien, die het concept ontwikkelde. “Groen in wijken, gezamenlijk groen, is belangrijk. Daardoor ontmoeten mensen elkaar, je werkt samen aan een mooiere buurt. De planten zijn mooi om naar te kijken, nodig voor insecten, nemen water op en zorgen voor verkoeling. Zo maak je gebruik van de vele waarden van groen.”

Vroeg stadium
Een goed plan is één ding, maar het realiseren ervan is een ander verhaal. “Best een mooi verhaal”, zegt Mercedes Docter, tot voor kort voorzitter van Groei & Bloeiafdeling Midden-Kennemerland. “Als mensen naar een nieuw huis gaan, is eerst het huis aan de beurt, pas later volgt de tuin. Ons doel was om in een vroeg stadium bij de gemeente en de ontwikkelaar aan tafel te geraken om de vergroening van de wijk eerder te kunnen opstarten.” Dat verliep niet altijd gladjes, maar uiteindelijk, na heel veel overleg, konden de planten de grond in. “Voor de bewoners organiseerden we een feestelijke dag waarop je informatie kon krijgen over het maken van een tuinplan. Alle partijen waren aanwezig en iedereen mocht meehelpen om de planten voor de BioBorder een plekje te geven.”

Extreme zomers
De border zelf werd ontworpen door Arjan Boekel. De beplanting moest aan een aantal voorwaarden voldoen, vertelt hij. “Nut voor insecten was een belangrijk punt. We streefden naar een natuurlijke uitstraling, maar het mocht ook weer niet te rommelig worden. De planten moesten meerdere seizoenen aantrekkelijk zijn, dus niet alleen tijdens de bloei. Ook moesten ze bestand zijn tegen droogte en tijdelijke nattigheid en het geheel mocht weinig onderhoud vergen.”

Een ander criterium was een lang (planten) leven. “En waar dat niet zo is, moest het om kleine accenten gaan, waarbij de uitvallers makkelijk konden worden overgenomen door andere planten.” De border ligt er nu twee jaar en ondanks de extreme zomers hielden de planten zich staande. Arjan: “En ze kregen geen druppel water.” “Alle tuinen bij elkaar vormen een enorm potentieel reservoir aan biodiversiteit”, zegt Dorien. “Daarom is het zo belangrijk dat mensen groen leuk gaan vinden. Je kunt er van alles over vertellen, maar laten zien hoe het moet werkt beter en geeft meer lol.

tekst: Fransje van Dorp
beeld: Sandra Verkic