"Ons trottoir van olifantsgras en kratjes helpt duurzaam en circulair tegen wateroverlast" - KAN bouwen

“Ons trottoir van olifantsgras en kratjes helpt duurzaam en circulair tegen wateroverlast”

Dit artikel verscheen eerder op RVO.nl

Waste Works kwam met een duurzame, circulaire oplossing tegen wateroverlast: het buffertrottoir. Via het Versnellingshuis Nederland circulair! sloegen Waste Works en gemeente Zuidplas de handen ineen voor een pilot. “Zuidplas heeft wateropgaven en staat open voor nieuwe, duurzame oplossingen, dus het was een goede match.”

Uniek aan het buffertrottoir zijn de duurzame, circulaire tegels. Hierin wordt miscanthus-gras (of olifantsgras) verwerkt. Deze grassoort neemt in zijn groei veel CO2 op. Erwin van der Zwaag, eigenaar van Waste Works: “Voorheen werd het gras verbrand, waardoor de CO2 vrijkomt. Wij slaan nu CO2 op in ons product.” Daarnaast worden de tegels gemaakt van granulaat (korrels) uit betonpuin. Ook neemt Waste Works oude tegels weer terug om er nieuwe tegels van te maken. Helemaal circulair dus. Met al deze maatregelen heeft het buffertrottoir 80 tot 90% minder CO2-uitstoot dan andere trottoirs.

Kratsysteem
Een ander belangrijk onderdeel van het buffertrottoir is het krattensysteem onder de tegels. Deze volledig recyclebare kratjes zorgen ervoor dat regenwater dat tussen de tegels doorkomt langzaam de aarde in kan stromen. De kratjes zijn daarnaast erg sterk en bestand tegen een hoge druk. “Je raakt het water niet kwijt aan het riool, maar je gebruikt het lokaal om wateroverlast tegen te gaan en zorgt voor een minder droge bodem. Dit draagt bij aan het afkoelen van de stad, het aanvullen van het grondwater en de biodiversiteit.”

Goede klik
“Nadat we de kinderziektes uit het project hadden gehaald, dacht ik na over hoe we het beste met gemeenten in contact kunnen komen. We hebben toen een aanvraag gedaan bij het Versnellingshuis. We vertelden dat we een duurzame en circulaire oplossing hadden voor wateroverlast en vroegen welke gemeenten daar last van hebben en hiervoor open zouden staan. Het Versnellingshuis raadpleegde haar netwerk van versnellingspartners.

Toen kwam gemeente Zuidplas heel snel op de radar en via Het Groene Hart Werkt! is uiteindelijk de connectie gelegd. Gemeente Zuidplas heeft op meerdere plekken wateropgaven en er was gelijk een goede klik.” Het buffertrottoir is nu aangelegd en de eerste reacties en resultaten zijn erg positief. “We hebben al verschillende andere locaties voor een buffertrottoir in de gemeente op het oog.”

Versnellingshuis Nederland circulair!
Het Versnellingshuis helpt ondernemers en samenwerkende ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun investeerbare, circulaire initiatieven. Het Versnellingshuis is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein, MVO Nederland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).