Hoe vergroen je een glasvezel-wijkcentrale? - KAN bouwen

Hoe vergroen je een glasvezel-wijkcentrale?

Aan de hand van eenvoudige richtlijnen kunnen kleine bouwwerken worden omgetoverd tot groene oases. Kennis Natuurlijk! heeft in opdracht van telecomaanbieder KPN een eenvoudige tabel voor natuurinclusief bouwen ontwikkeld.

Kennis Natuurlijk! is een project van Naturalis, gericht op het gezond, natuurinclusief en klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving. Jonge onderzoekers beantwoorden kennisvragen over natuurinclusief of klimaatbestendig leven, wonen en werken. Opdrachtgevers variëren van waterschappen, provincies en woningbouw tot commerciële bedrijven. Zolang de vraag maar bijdraagt aan maatschappelijke groene vraagstukken.

Telecomaanbieder KPN wil haar infrastructuur beter inzetten voor biodiversiteit. Daarom heeft Kennis Natuurlijk! een gebruiksvriendelijke tabel ontwikkeld, die helpt te bepalen waar je staat op de ladder van natuurinclusiviteit. De tabel geeft criteria om te beoordelen hoe natuurinclusief je bezig bent. Oftewel: maak je grijs groen, maak je groen diverser of verbind je groen? Om de vraag behapbaar en praktijkgericht te maken is gefocust op natuurinclusief bouwen, met glasvezel-wijkcentrales als voorbeeld.

“KPN heeft een netwerk door heel Nederland liggen en kan daarom op landelijke schaal de biodiversiteit versterken. Omdat ook onze gebouwen verspreid staan door het land is er niet één generieke aanpak in het kader van de lokale biodiversiteit. Daarom zijn we erg blij met het kader voor natuurinclusief bouwen, zodat we het juiste kunnen doen op de juiste plek”, zegt Joost Steltenpool, verantwoordelijk voor het glasvezelnetwerk van KPN. Uiteraard is de tabel ook goed toepasbaar op kleine particuliere gebouwen, zoals schuurtjes, een aanbouw of garages – zowel nieuw als bestaand.

Illustraties door Stijn van ’t Veer (KPN).