Het stenen tijdperk volgens @onderhoudsarmoe - KAN bouwen

Het stenen tijdperk volgens @onderhoudsarmoe

Op Twitter is @onderhoudsarmoe een fenomeen. Bijna dagelijks herinnert hij ons aan de keiharde esthetiek van de groenvrije tuin. Maar wie gaat er schuil achter het pseudoniem Piet van der Steen, en waarom woont hij in Tegelen? Het KAN Platform ging op onderzoek uit.

Je voorziet duidelijk in een behoefte op twitter, al ruim 35.000 volgers en je krijgt vaak tientallen reacties en honderden likes. Dat had je waarschijnlijk niet verwacht toen je ermee begon, of toch wel?
Het succes is inderdaad onverwacht. Anderzijds: er bestaat ook zoiets als een ‘kijkfile’. Kennelijk is er een markt voor dingen die je niet moet willen zien.

Waarom ben je met @onderhoudsarmoe begonnen? Ergernis? Had je zin in een dolletje? Wil je ons een spiegel voorhouden?
Het account is begonnen tijdens een hittegolf in de zomer. Als je langs een tuin met bomen en planten loopt, voel je de verkoeling. Sommige mensen hebben niets met zo’n natuurlijk systeem van water- en temperatuurmanagement. Ze willen keramische tegels. Het is de fascinatie voor deze denkfout die @onderhoudsarmoe in leven houdt.

Denk je echt dat de tegeltuinen die jij laat zien puur het gevolg zijn van een hekel aan onderhoud van de tuin? Of denk je dat er ook nog iets anders meespeelt, zoals vervreemding van de natuur?
Het is inderdaad een combinatie van een gebrek aan tijd, kennis en waardering voor flora en fauna. Daarnaast zijn er veel stratenmakers die als zij-instromer beginnen in het hoveniersvak.

Ben je door @onderhoudsarmoe meer te weten gekomen over de psyche van de tegeltuinier? Misschien ook door de comments op je tweets?
Je kunt natuurlijk niet in de hoofden van mensen kijken, en dat is maar goed ook. Toch lijken de meeste mensen echt blij met hun tegels. Ze zien hun tuin als voortzetting van hun badkamer met andere middelen. Extra oppervlakte voor de mens, niet voor bladeren en beestjes. In de comments lees je soms vergoelijkende opmerkingen: “leven en laten leven”. Best grappig.

Je verricht heel goed werk door te laten zien hoe armoedig een ‘onderhoudsvrije’ tuin oogt. Het KAN Platform probeert ook om bewoners te stimuleren een groene tuin te nemen. Heb je een advies voor ons? Hoe kunnen we dit volgens jou het beste aanpakken?
Bedankt! Het is wat aanmatigend om experts de les te lezen. Het is vermoedelijk een kwestie van wortel en stok, waarbij de meeste mensen liever wortels hebben dan stokslagen. Een tuin die water vasthoudt en het hitte-eilandeffect vermindert, zou goedkoper moeten zijn dan een tuin vol GeoCeramica-planken. Dus voordat overheden overgaan op het heffen van tegeltax, moeten ze eerst gaan rondrijden met de tegeltaxi. Uiteraard hebben we nog veel meer tegelwijsheden. Mocht de lezers interesse hebben: Onderhoudsarmoe is in te huren voor advieswerk!

Onvermijdelijke vraag: heb je zelf een tuin? Houd je van tuinieren? Zo ja wat vind je zelf fijn aan tuinieren?
Ha! Uit onderzoek van de WUR blijkt dat in relatief groenere buurten minder ADHD voorkomt. Ik heb zelf een balkon, dus dat zou wel een en ander verklaren. Ik kan me voorstellen dat je door tuinieren nog beter beseft dat wij als mensen deel uitmaken van de natuur. Anderzijds: dat geldt ook voor de muurhagedis en de steenuil.