Sterk hellend groendak voor seriematige woningbouw - KAN bouwen

Sterk hellend groendak voor seriematige woningbouw

Dit artikel verscheen eerder op architectenweb

In Vlaardingen heeft Klunder Architecten in opdracht van Dura Vermeer de nieuwe woonwijk De Nieuwe Vogelbuurt ontworpen. Het project is geïnitieerd door woonstichting Waterweg Wonen en betreft een grote gebiedsontwikkeling met 418 eengezinswoningen. Oude woningen zijn vervangen door een compleet nieuwe woonwijk, die worden gekarakteriseerd door duurzaamheid en een groen karakter.

Deelproject De Zangvogel is onderdeel van De Nieuwe Vogelbuurt. Binnen dit circulaire woningbouwproject zijn twaalf van de 72 woningen gerealiseerd in volledige houtskeletbouw, met zowel een houten casco als een houten gevel. Deze groep natuurinclusieve woningen, genaamd De Boompieper, is voorzien van sterk hellende groendaken van Sempergreen in combinatie met zonnepanelen.

Hellend groendak in combinatie met zonnepanelen
De groep woningen, genaamd De Boompieper, is door Van Zetten Daktuinen voorzien van het hellende groendaksysteem van Sempergreen met een hellingshoek van 39 graden. Op het groendak is een irrigatiesysteem aangebracht, zodat de kwaliteit van het hellende groendak onder alle weersomstandigheden optimaal blijft. Daarnaast is het dak voorzien van een valbeveiliging. Zo kan eventueel onderhoud in overeenstemming met de geldende veiligheidsvoorschriften uitgevoerd worden. Op het groendak zijn tevens zonnepanelen aangebracht, zodat de bewoners niet alleen van de voordelen van een groendak, maar ook die van duurzame energie kunnen genieten.

Groene daken versterken de stadsnatuur
Ook de bergingen van 24 nieuwbouwwoningen zijn voorzien van een groendak door Wallaard Vegetatiedaken. Gezien de bouwconstructie van de bergingen is hier gekozen voor lichtgewicht Sedumdaken van Sempergreen. De hellende en platte groendaken in De Boompieper functioneren samen als stapstenen voor insecten, bijen en vogels. Ze dragen zo bij aan het verbeteren van de biodiversiteit in de wijk. Dankzij het toepassen van de groendaken wordt de stadsnatuur versterkt, en bovendien de luchtkwaliteit verbeterd en het omgevingsgeluid gedempt. De woningen dragen hiermee bij aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier.

Seriematige woningbouw leent zich uitstekend voor hellende groendaken
Steeds strengere regelgeving voor de uitstoot van stikstof en CO2 zorgt voor vertraging van de woningbouwopgave. Dit vraagt om creatieve en toekomstbestendige oplossingen. Toepassing van hellende groendaken in de seriematige woningbouw, zoals hier bij de Boompieper, zijn een antwoord hierop. Naast de dampdichte groendakoplossing kan er ook een dampopen groendak worden toegepast. De zogenoemde groendakschaal, onderdeel van het dampopen hellende groendaksysteem van Sempergreen, is een goed alternatief voor de dakpan, omdat het dezelfde opbouw heeft als een pannendak. De groendakschaal is waterkerend en bovendien ademend, net als een standaard dakpan. De dakconstructie hoeft niet speciaal aangepast te worden omdat het groendaksysteem eenvoudig te monteren is op panlatten. Het complete systeem is daarnaast ook nog eens volledig recyclebaar en remontabel aan het einde van zijn levensduur. Een ander belangrijk voordeel, is dat de productie van een hellend Sedumdak minder energie vergt. Als het schuine groendak er eenmaal ligt, heeft het nog meer pluspunten. Zo zal de hittestress in een wijk afnemen doordat de beplanting een verkoelende werking heeft op de omgevingstemperatuur. Ook in de woning zelf zorgt een groendak voor verkoeling. De temperatuur van een groendak wordt maximaal 43 graden, terwijl een grijs of zwart dak soms wel meer dan 70 graden kan worden. Al deze voordelen verhogen de leefbaarheid binnen de wijk.

Foto’s (c) Sempergreen en Dura Vermeer