Blauwhoed geeft bewoners richtlijnen mee voor tuinontwerp - KAN bouwen

Blauwhoed geeft bewoners richtlijnen mee voor tuinontwerp

Buitenplaats De Coulissen bestaat uit 10 unieke villa’s, gelegen in de Duivenvoordecorridor. Dit fraaie groene landschap vormt de verbinding tussen de Wassenaarse duinen, het natuurgebied Meijendel en de polders van het Groene Hart.

Voor De Coulissen heeft landschapsarchitect Andrew van Egmond een coulisselandschap ontworpen. De strategische zichtlijnen in het ontwerp en de doordachte positionering van de woningen zorgen voor samenhang in het plan én voor het gevoel van een eigen domein. Een wadi en een nieuw aangelegde waterpartij vangen overtollig regenwater op, en zorgen ook voor meer biodiversiteit. Door het gebruik van natuurlijke materialen gaan de villa’s op in het landschap.

Melissa George (Blauwhoed) schreef een mooie reportage over De Coulissen, waarin stedenbouwkundige Peter Baalbergen (gemeente Leidschendam-Voorburg) en landschapsarchitect Andrew van Egmond vertellen over het project.

Inspiratieboek voor tuinontwerp
Hoe gaat Blauwhoed om met de scheiding tussen privé en openbaar? “Dat is altijd lastig”, zegt Andrew: “Als landschapsontwerper maak je iets uit een totaalvisie. Het blijft aan de bewoners zelf hoe ze het inrichten. Samen met Blauwhoed heb ik daarom een inspiratieboek ontwikkeld over wat er goed kan en wat liever niet. Zodat er bijvoorbeeld zoveel mogelijk inheemse soorten geplant worden en er geen ‘Ibiza stijl’ tuinen verschijnen.”

Het inspiratieboek legt eerst uit waarom je als bewoner je tuin zou moeten zien als integraal onderdeel van het landschap: “Alle tuinen samen, de openbare ruimte, de bossages aan de randen, de brede watergang en de wadi vormen samen de buitenplaats, welke onderdeel is van het rijke ecologische landschap. De tuin is dus een belangrijk en groot onderdeel hiervan. De inrichting van de tuinen en de keuze van de planten kunnen helpen bij het versterken en ondersteunen van de ecologie. Het gebruik van inheemse planten en een meer ecologische manier van tuinmanagement kunnen een grote bijdrage leveren.”     

Vervolgens krijgt de lezer een paar nuttige ontwerpprincipes aangereikt:

  • voorkom hoeken
  • maak grote gebaren
  • zoek de lange lijn op
  • breng groen tot aan de gevel
  • benut zichtlijnen op het landschap

Het inspiratieboek is beslist ook interessant voor deelnemers aan de KAN Themagroep ‘Bewoners verleiden tot natuurinclusieve tuinen’.

Reportage: In ‘De Coulissen’ van de natuur
Inspiratieboek