Richtlijnen voor koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken - KAN bouwen

Richtlijnen voor koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken

Het is week 36, begin september, en het begrip ‘Indian Summer’ moet nodig gecalibreerd worden. Het KNMI voorspelt deze week voor Nederland een bijna-hittegolf, als gevolg van een zogenaamde omegablokkade. Landen als Spanje en Griekenland kampen hierdoor met flinke hoosbuien en overstromingen, terwijl Nederlanders nog een keer het strand opzoeken.

Aandacht voor hitte in de binnenstad is een belangrijk onderdeel van de klimaatadaptieve agenda. Er worden inmiddels algemene richtlijnen gegeven, onder andere in de Maatlat. En in 2020 publiceerde de Hogeschool van Amsterdam al het onderzoek De Hittebestendige Stad. Ook hierin worden richtlijnen gegeven voor verkoeling van steden:

  • Afstand tot koelte: er wordt een afstand van 300 meter geadviseerd tot een koelteplek die minimaal een afmeting van 200m2 schaduw heeft.
  • Percentage schaduw op belangrijke looproutes en in buurten: voor minder vaak gebruikte routes wordt een percentage van 30% geadviseerd, voor drukke routes 40%.
  • Percentage groen per buurt: er moet zoveel groen zijn dat er verdamping kan optreden en de gemiddelde luchttemperatuur wordt beperkt (minimaal groenpercentage verschilt per wijktype).

Op basis van aanvullend onderzoek van de HvA en Platform31 is er nu ook een interactieve infographic beschikbaar die de belangrijkste do’s en don’ts in beeld brengt. De verantwoording van de richtlijnen is opgetekend in het rapport ‘Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken’ van Platform31 en de HvA dat hier opgevraagd kan worden.

Ook de WUR heeft onlangs een zeer lezenswaardige handreiking uitgebracht over het toepassen van groen-blauwe strategieën om op een aantrekkelijke manier hitte te lijf te gaan. Een aanrader!