Getijdenpark Keilehaven wint Award Natuurinclusief bouwen - KAN bouwen

Getijdenpark Keilehaven wint Award Natuurinclusief bouwen


Het Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam heeft de Award Natuurinclusief Bouwen van Vogelbescherming Nederland gewonnen. De vakjury reikte de prijs uit op de Dutch Design Week. Vogelbescherming deelt de prijs één keer in de twee jaar uit aan het meest natuurinclusieve project of ontwerp van Nederland.

Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland. Bij veel bouwprojecten staan duurzaamheid en energieverbruik al langere tijd centraal, maar rekening houden met de natuur is nog niet vanzelfsprekend. Vogelbescherming is daarom blij dat steeds meer partijen zich bezig houden met het bouwen van woningen en kantoren die niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor de natuur.

De 38 inzendingen varieerden enorm: van een modulair bijenhotel tot complete natuurinclusieve wijken. De vakjury koos als winnaar het project Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam van de landschapsarchitecten De Urbanisten. Zij transformeerden een oud havengebied, vol met industrie, naar een groen natuurgebied. Door negen terrassen krijgen eb en vloed de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen kunnen wonen en werken. De jury roemt dit project vooral omdat het natuur de ruimte geeft in stedelijk gebied. Keilehaven ligt in de buurt van het natuurinclusieve project De Groene Kaap.

De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland. De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade). De prijsuitreiking vond plaats op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Foto: Marit Janse van De Urbanisten (Fotografie: Mirjam Verschoor)