Leestip: Iedere straat verdient natuur
Hoe ga je als bestuurder, beleidsmedewerker, projectleider, stedenbouwkundige, ontwerper of beheerder aan de slag met natuurinclusieve ambities? En hoe zorg je ervoor dat die ambities gedurende de rit geborgd worden? Zodat zaaien daadwerkelijk leidt tot oogsten? In haar boek ‘Iedere straat verdient natuur’ pleit ecoloog Karin Albers voor een integrale kijk op vergroening van de gebouwde omgeving. Misschien niet verrassend, maar wel belangrijk.
Karin Albers is al 25 jaar werkzaam als ecoloog. Dat is goed merkbaar als je haar boek ter hand neemt: iedere pagina is gedrenkt in praktijkervaring. Karin heeft een heel praktisch boek geschreven, dat alle fasen van natuurinclusieve projecten behandelt, van beleid en ontwerp tot realisatie en beheer. Karin schrijft enerzijds enthousiasmerend, maar aan de andere kant legt ze ook voortdurend de vinger op de zere plek, want er gaat nog wel eens wat mis bij vergroeningsprojecten. Daarmee is ‘Iedere straat verdient natuur’ uitermate geschikt voor de professionele nieuwkomer: “Bestuurders die met groenbeleid worstelen, stedenbouwkundigen die opeens natuurinclusief moeten, ontwerpers die verder willen dan vlinderstruiken en beheerders die graag kwalitatief groen willen beheren”.
Aan het eind van de inleiding (zie pagina 12) vind je een handige leeswijzer die voor iedere discipline de essentiële hoofdstukken opsomt. En aan het eind van ieder hoofdstuk wordt een rijtje concrete acties benoemd om direct mee aan de slag te gaan. Heel praktisch van opzet dus, en zo leest het boek ook. Het is geen dikke pil, maar een korte en krachtige samenvatting van alle belangrijke aandachtspunten met betrekking tot beleid, ontwerp, realisatie, beheer en evaluatie. Een stoomcursus vergroening als het ware, die een beetje doet denken aan de succesvolle ‘Voor Dummies’ reeks. Als je er even voor gaat zitten lees je het boek in één ruk uit, waarna het dienst kan doen als naslagwerk, of als hulpmiddel om nieuwkomers in je team snel op het juiste spoor te zetten.
Karin is ecoloog, en daardoor ligt de nadruk op vergroening. Typische KAN-onderwerpen zoals waterberging en hittestress komen niet uitgebreid aan bod. Ze worden zijdelings benoemd (zie pagina 49), terwijl een onderwerp als urban rewilding weer wél wat meer aandacht krijgt.
‘Iedere straat verdient natuur’ is desondanks een aanrader. Iedere organisatie die aan KAN deelneemt zou minimaal één exemplaar onder handbereik moeten hebben. Een cadeau van Sinterklaas is ook een optie, want het fysieke boek wordt op 28 november feestelijk gelanceerd. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit event, dat plaatsvindt in Eindhoven, kijk dan hier voor meer informatie. De ePub-versie is nu al te bestellen voor 35 euro. Een inkijkexemplaar vind je hier.