Vervolg themagroep ‘Bewoners verleiden tot een natuurinclusieve tuin’ - KAN bouwen

Vervolg themagroep ‘Bewoners verleiden tot een natuurinclusieve tuin’

Op vrijdag 20 mei 2022 van 10.00 uur tot 12.00 uur organiseert het KAN platform een ‘live’ bijeenkomst van de themagroep ‘Bewoners verleiden tot een natuurinclusieve tuin’. Gedragspsycholoog Niels Götz denkt mee en verzorgt een interactieve workshop.

In 2021 brachten we het stappenplan voor ontwikkelaars uit:  ‘Een natuurinclusieve tuin, hoe verleiden we bewoners van nieuwbouw?’. In dit stappenplan zijn per ontwikkelfase ideeën en tips samengebracht om kopers van nieuwbouw woningen te ondersteunen om hun tuin en balkon niet te verstenen, maar juist te vergroenen. Privétuinen maken immers een groot deel uit van de buitenruimte.

In het streven naar klimaatadaptief wonen, willen we bewoners overhalen om tenminste 50% van de tuin niet te betegelen. Nog een ambitie hoger is om de tuin natuurinclusief in te richten: zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest en met inheemse planten waar insecten, bijen, vlinders en vogels voedsel, nestmateriaal en geborgenheid kunnen vinden.

De inspanningen tot nog toe lijken weinig vruchten af te werpen. Zo’n 20% van de bewoners houdt wel van groen, bezoekt tuincentra en is geïnteresseerd in workshops en meer informatie. Maar het overgrote deel van de bewoners denkt dat plantjes bij hen altijd dood gaan, dat een groene tuin veel geld en onderhoud kost en bovendien hebben ze er geen tijd voor. Hoe bereiken we deze bewoners?

Een jaar na uitbrengen van het stappenplan willen we graag alle deelnemers van het eerste uur uitnodigen om hun ervaringen van afgelopen jaar in te brengen. Wat ben je wijzer geworden? Wat werkt wel, en wat niet? Ook nieuwe geïnteresseerde professionals zijn van harte welkom.

Aanmelden
Ontwikkelaars, bouwbedrijven, corporaties, gemeenten en andere geïnteresseerde professionals kunnen zich hier aanmelden voor de themagroep bijeenkomst op vrijdag 20 mei. De themagroep wordt voorgezeten door Claudia Bouwens. Henk Bouwmeester maakt een verslag van de bijeenkomst.

Tijd en locatie
Vrijdagochtend 20 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. De bijeenkomst vindt plaats in Green Village, Blokhoeve 7 in Nieuwegein.