KAN Leertraject Natuurinclusief ontwikkelen 2023 - KAN bouwen

KAN Leertraject Natuurinclusief ontwikkelen 2023

De natuur staat in Nederland onder grote druk. Voel jij ook de behoefte om hier iets tegen te doen? Om in jouw bouwprojecten bij te dragen aan biodiversiteit en groene, gezonde woonbuurten, en tegelijk ook de klimaatopgave? Maar ontbreekt het je nog aan voldoende kennis en ervaring? Dan is het KAN Leertraject iets voor jou.

KAN staat voor Klimaatadaptief bouwen mét de natuur. Om leergierige ontwikkelaars, bouwers, gemeente-ambtenaren en andere projectbetrokkenen in de gelegenheid te stellen om in korte tijd hun kennis en ervaring rond klimaatadaptief en natuurinclusief ontwikkelen en bouwen flink bij te spijkeren, biedt het KAN platform het Leertraject Natuurinclusief Ontwikkelen aan.

De docenten
Docenten zijn Maike van Stiphout, DS landschapsarchitecten, docent Academie van Bouwkunst en auteur van het boek ‘Eerste gids voor natuurinclusief ontwerp’. Robbert Snep, senior adviseur Groene Steden WUR. En Jip Louwe Kooijmans, ecoloog bij Van der Goes en Groot en mede-auteur van het boek ‘Nederlandse vogels in hun domein’ (Vogelbescherming, 2021). Aan de hand van hun gezamenlijke rapport ‘Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden’ nemen ze jou bij de hand in de wereld van natuurdoelstellingen en -wensen, en leer je over de basisprincipes voor natuurmaatregelen, water en bodem, beheer en onderhoud. In de middag ga je mee op locatiebezoek en leer je met een andere bril kijken. Door de expertise van de docenten en de kleine groep deelnemers kun je je gericht je vragen stellen.

Hele leuke, overzichtelijke en inspirerende leergang. Door te gaan kijken wat er in de praktijk al gerealiseerd is, en daar de diepere verhalen achter te horen word je geïnspireerd om hier zelf weer mee verder te werken. – Peter van Raamsdonk (WOONopMAAT)

Opzet Leertraject
Het leertraject bestaat uit drie dagen op verschillende locaties, verbonden met het excursiedoel. ’s Ochtends lessen, ’s middags excursie.

Dag 1: Kijken met de natuurinclusieve bril op (situatie, natuurdoelstellingen, wensen)
Locatie: de Kersentuin, Utrecht

Dag 2: De plek en de middelen (eigendomssituatie en natuurmaatregelen)
Locatie: GWL-terrein Amsterdam

Dag 3: Organiseer je eigen succes (beheer en onderhoud, kosten en baten, coördinatie en communicatie)
Locatie: Trudotoren en Medina Eindhoven

Data
De drie dagen vormen samen één geheel. Als je je aanmeldt voor het leertraject, meld je je aan voor alle drie de data. De data in 2023 zijn: vrijdag 14 april, vrijdag 7 juli, vrijdag 15 september.

Aanmelden
Het Leertraject is gericht op ontwikkelaars, gemeente-ambtenaren en andere bouwbetrokkenen binnen een specifiek KAN-project. Ontwikkelaars en bouwbedrijven dienen lid te zijn van NEPROM, Bouwend Nederland of WoningbouwersNL. Er zijn qua vooropleiding geen toelatingseisen voor dit Leertraject. Na afloop ontvang je, indien je alle dagen hebt gevolgd, een certificaat van deelname. Er is een maximum van 15 deelnemers. Je kunt hier je hier aanmelden.

Kosten
Deelnamekosten bedragen € 1.300 excl. BTW per persoon. De kosten zijn inclusief koffie/thee, lunches en excursies. Reis- en parkeerkosten zijn voor eigen rekening. Bij verhindering of ziekte wordt er geen geld gerestitueerd. Dit Leertraject wordt in 2023 één maal aangeboden, er is daarom geen mogelijkheid tot inhalen. Deelnemers ontvangen het werkboek en de publicatie ‘Leren van natuurrijke woonbuurten uit het verleden’ (2021).