Handig stappenplan met checklist via Nest Natuurinclusief - KAN bouwen

Handig stappenplan met checklist via Nest Natuurinclusief

Is er een stappenplan of een checklist die aangeeft waar ik aan moet denken als ik een natuurinclusief project wil realiseren? Deze vraag horen we regelmatig. En gelukkig is er inmiddels een stappenplan & checklist, ontwikkeld door adviesbureau NEST Natuurinclusief.

Het stappenplan & checklist Natuurinclusief ontwikkelen maakt voor elke fase van het ontwikkelproces de stappen en ontwerpkeuzes inzichtelijk. Door vanaf de eerste stap rekening te houden met mogelijkheden, onmogelijkheden en (wettelijke) verplichtingen voor natuur, wordt vertraging later in het proces voorkomen. Dit stappenplan en de checklist maken het makkelijker om voor en met de natuur te bouwen, en het is geschikt voor iedereen die bezig is met de ontwikkeling van onze leefomgeving. De maatregelen per doelsoort laten zien welke habitatwensen elk dier heeft, om zo de juiste leefomstandigheden te kunnen creëren.

Gemeentelijke puntensystemen
Op de website van Nest Natuurinclusief vind je onder het kopje “Kennis en tools” ook een overzicht van gemeentelijke puntensystemen voor natuurinclusief bouwen. Nest Natuurinclusief heeft de verschillende natuurinclusieve puntensystemen onderzocht en de betrokken beleidsmedewerkers geïnterviewd. De conclusies vind je hier.