Deelnemers aan 'Pientere Tuinen' krijgen inzicht in waarde bomen - KAN bouwen

Deelnemers aan ‘Pientere Tuinen’ krijgen inzicht in waarde bomen

Bomen hebben veel positieve effecten op onze woon- en leefomgeving. Ze zorgen bijvoorbeeld voor verkoeling, zuiveren de lucht en vergroten de biodiversiteit. Maar hoe groot zijn deze boombaten nu werkelijk? Om dit inzichtelijk te maken is de BomenMonitor in de Pientere Tuinen App opgenomen.

Het project Pientere Tuinen heeft tot doel om 10% meer groene tuinen te realiseren in Nederland, door tuinbezitters meer bewust te maken van de voordelen, en door ze te helpen met vergroenen. Deelnemers aan Pientere Tuinen krijgen voortaan toegang tot de database van de BomenMonitor (Cobra Groeninzicht) en krijgen inzicht in de baten van de bomen in hun tuin.

Screenshot van de Pientere Tuinen app

“Bij Pientere Tuinen hebben deelnemers een sensor in hun tuin die de temperatuur en bodemvochtigheid meet. Deze gegevens worden zichtbaar gemaakt in een persoonlijk dashboard van de tuinbezitter. Eén van de doelen is om meer inzicht te krijgen in hittestress, verdroging en wateroverlast. Om de interpretatie van de gegevens te verbeteren, is het erg nuttig om te weten of er bomen in de omgeving van de sensor staan. Via de BomenMonitor maken wij dat nu inzichtelijk”, vertelt Arjen Hof (WeCity), mede-initiatiefnemer van het project.

Joost Verhagen, directeur van Cobra Groeninzicht vult aan: “De BomenMonitor heeft alle honderd miljoen bomen van Nederland, in de publieke en private ruimte, in kaart gebracht op basis van luchtfoto’s, laserscandata en satellietbeelden. Speciaal voor het project Pientere Tuinen zorgen wij samen met WeCity dat de baten van een boom inzichtelijk worden gemaakt voor de tuineigenaar. Deze baten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de boomsoort, boomgrootte en standplaats. Dit is dus voor iedere boom verschillend. Deze gegevens zijn nog niet voor elke boom bekend. Om de BomenMonitor te verrijken met deze data is de hulp van de tuinbezitters van Pientere Tuinen een geweldige aanvulling”.

Door de samenwerking worden de meetresultaten van Pientere Tuinen bovendien verbeterd. Tuinbezitters kunnen via hun persoonlijke dashboard ontbrekende gegevens aanvullen en nieuwe bomen toevoegen.

Cobra Groeninzicht heeft samen met Stichting Steenbreek ook de Steenbreek Atlas ontwikkeld. Deze atlas is gericht op professionals. Zie ook het KAN-webinar over de Steenbreek Atlas.