Onderzoek TAUW wijst uit: Amsterdam niet weerbestendig - KAN bouwen

Onderzoek TAUW wijst uit: Amsterdam niet weerbestendig

Dichtbevolkte steden moeten die zich steeds meer rekenschap geven van een verhoogde kans op wolkbreuken: plensbuien waarbij tot wel 90 millimeter regen valt in een uur. Voor een stad als Amsterdam kan zo’n bui in één klap ruim 900 miljoen euro schade opleveren, zo bleek uit recent onderzoek met behulp van de ‘wolkbreukschadeschatter’ die advies- en ingenieursbureau TAUW uit Deventer ontwikkelde.

De rekentool van TAUW bestaat al bijna tien jaar en leverde al in meerdere steden resultaten, maar geen rekenexercitie was zo omvangrijk en gecompliceerd als recent in Amsterdam. René Didde schreef er een artikel over voor Binnenlands Bestuur, voor niet-abonnees deels beschikbaar op de website.

Bij het recent becijferde bedrag gaat het om een directe schade van 700 miljoen euro vanwege ondergelopen woningen, winkels en kantoren en ook infrastructuur als wegen, zo maakte wethouder Melanie van der Horst van mobiliteit, openbare ruimte en water bekend. Daar kan nog ruim 200 miljoen aan indirecte schade bijkomen, bijvoorbeeld door files en het omrijden van trams en bussen en nood- en hulpdiensten die ziekenhuizen minder goed kunnen bereiken.

Niet meegenomen in de schatting van de schade zijn kosten als meer verkeersongevallen, uitvallen van de elektriciteit, meer schimmel in woningen en daling van de waarde van de woning. ‘We proberen zo objectief mogelijk de schade te schatten die met de wolkbreuk in verband houdt’, zegt Leon Valkenburg, strategisch adviseur klimaatadaptatie en stadsontwikkeling bij Tauw. ‘Meer verkeersongevallen zijn niet goed te schatten, omzetverlies van winkels wel.’

Lees verder bij Binnenlands Bestuur